Accidentul Vascular Cerebral (AVC) – Ce este acesta și de de apare?

accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral (AVC) este o afecțiune gravă care afectează viața multor oameni. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, anual în lume sunt raportate 15 milioane de accidente vasculare cerebrale (AVC). Pentru a preveni apariția acestuia, este important să înțelegem ce este un AVC și de ce apare.

Ce este un Accident Vascular Cerebral (AVC)?

Un este o afecțiune medicală în care alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă sau redusă. Acest lucru poate avea loc din cauza unei obstrucții (AVC ischemic) sau din cauza unei hemoragii (AVC hemoragic).

De ce apare un AVC?

Există mai mulți factori care pot contribui la apariția unui AVC. Iată câțiva dintre cei mai frecvenți:

Hipertensiune arterială: Tensiunea arterială crescută este un factor de risc major pentru AVC. Presiunea crescută poate afecta vasele de sânge și poate duce la obturații sau rupturi. În urma obturării sau ruperii vaselor de sânge, celulele din creier nu mai primesc oxigen şi încep să moară.

Ateroscleroza: Depunerile de grăsime pe pereții arterelor (ateroscleroza) pot duce la formarea de plăci, care pot bloca fluxul de sânge și pot provoca un AVC.

Fibrilația atrială: Această tulburare a ritmului cardiac poate duce la formarea de cheaguri de sânge care pot fi transportate în creier și provoca un AVC.

Diabetul: Persoanele cu diabet au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, inclusiv AVC.

Fumatul: Substanțele chimice din tutun pot afecta vasele de sânge și pot crește riscul de AVC.

Consumul excesiv de alcool: Alcoolul în exces poate crește tensiunea arterială și poate contribui la formarea cheagurilor de sânge.

Istoricul familial: Dacă ai membri ai familiei care au avut AVC, riscul tău poate fi mai mare.

Vârsta: Riscul de AVC crește odată cu înaintarea în vârstă, deși AVC-urile pot apărea la orice vârstă.

Sarcina: Femeile însărcinate pot prezenta un risc crescut de AVC, mai ales în timpul sarcinii și în perioada post-partum.

Simptome ale unui AVC

Simptomele unui AVC pot varia, dar cele mai comune includ:

  • Slăbiciune sau amorțeală într-o parte a corpului
  • Dificultate de vorbire sau înțelegere
  • Probleme de vedere
  • Dureri de cap severe
  • Dezechilibru sau pierderea echilibrului

Vezi aici în detaliu semnele de avertizare ale unui AVC.

Tratament și Prevenție:

Un AVC este o urgență medicală și necesită tratament imediat. Opțiunile de tratament pot include terapie trombolitică sau intervenții chirurgicale, în funcție de tipul și gravitatea AVC-ului.

Prevenirea AVC-ului implică gestionarea factorilor de risc, cum ar fi controlul tensiunii arteriale, renunțarea la fumat, menținerea unei alimentații sănătoase și menținerea unui stil de viață activ. Consultarea medicului și efectuarea regulată a controalelor medicale sunt, de asemenea, foarte importante pentru prevenirea și depistarea precoce a factorilor de risc.

În concluzie, un AVC poate avea consecințe serioase, dar cu informare, prevenție și tratament adecvat, riscul poate fi redus, iar recuperarea poate fi îmbunătățită. Este esențial să fim conștienți de factorii de risc și să avem grijă de sănătatea inimii și creierului nostru.

Distribuie articolul