Cum să recunoști un Accident Vascular Cerebral (AVC)?

AVC

Un accident vascular cerebral (AVC) este o afecțiune medicală gravă care necesită o intervenție imediată. Recunoașterea semnelor unui AVC poate face uneori diferența între viață și moarte. În acest articol, vom explora metoda F.A.S.T., o modalitate rapidă și eficientă de a identifica semnele de avertizare ale unui AVC, precum și alte simptome care ar putea indica că un AVC este în curs de desfășurare.

Semnele de Avertizare F.A.S.T.

F = Face – Față: Unul dintre cele mai comune și mai evidente semne ale unui AVC este asimetria feței. Verifică dacă o parte a feței este înclinată sau pare amorțită. Puteți să-i cereți persoanei să zâmbească pentru a vedea dacă gura este căzută într-o parte.

A =  Arms – Brațe: Scăderea forței musculare la nivelul brațelor: Un alt semn este slăbiciunea la nivelul brațului. Întreabă dacă își simte amorțit unul dintre brațe. Rugați persoana să ridice ambele brațe. Dacă un braț rămâne jos sau nu poate fi ridicat la fel de de sus ca celălalt, ar putea fi un semn de AVC.

S = Speech  – Vorbire: Dificultăți de Vorbit: Dificultățile de vorbire însoțesc adesea un AVC. Dacă vorbirea persoanei este neclară sau are dificultăți în a forma propoziții coerente, este un semn de alarmă. Rugați-o să repete o frază simplă: “Iarna este frig”, dacă observi că vorbește ciudat sau nu poți înțelege ce spune, nu mai pierde timpul.

T = Time – Timp: Timpul este extrem de important când vine vorba de un  AVC. AVC-ul este o urgență medicală în care fiecare minut contează. Dacă apar oricare dintre simptomele F.A.S.T., nu ezita. Apelează 112 imediat și asigură-te că notezi ora când au apărut pentru prima dată simptomele.

Alte Simptome ale AVC-ului:

Pe lângă semnele F.A.S.T., există și alte simptome ale AVC-ului la care trebuie să fim atenți. Acestea pot include:

Amorțeală sau Slăbiciune: Orice amorțeală sau slăbiciune la nivelul feței, brațului sau piciorului, în special dacă afectează o singură parte a corpului. Aceasta poate fi un semn caracteristic al unui AVC.

Confuzie: AVC-ul poate duce la confuzie, dificultăți în vorbire sau în înțelegerea discursului. Dacă cineva pare deodată dezorientat sau are dificultăți în a înțelege limbajul, aceasta poate indica un AVC.

Probleme de vedere: Problemele de vedere, cum ar fi vederea dublă sau dificultatea de a vedea cu unul sau ambii ochi, pot fi, de asemenea, asociate cu AVC-urile. Dacă cineva are probleme de vedere brusc apărute și neexplicate, aceasta poate fi un simptom al unui AVC.

Dificultăți în Mers: Pierderea echilibrului sau problemele de coordonare pot apărea în timpul unui AVC. Dacă cineva are dificultăți în a-și menține echilibrul sau în a merge corespunzător, este un semn de îngrijorare.

DURERI DE CAP Severe fără Cauză Cunoscută: O durere de cap bruscă și severă, fără o cauză cunoscută, poate fi un simptom al unui AVC. Deși durerile de cap pot avea diverse cauze, una care apare brusc și este neobișnuit de intensă necesită atenție medicală imediată.

Recunoașterea semnelor unui AVC  poate îmbunătăți semnificativ șansele de recuperare ale unei persoane. Metoda F.A.S.T., împreună cu conștientizarea altor simptome ale AVC-ului, oferă oamenilor cunoștințele necesare pentru a acționa rapid și a putea salva vieți. Amintește-ți AVC-ul este o urgență medicală în care timpul este esențial – nu ezita să apelezi 112 în cazul în care cineva prezintă simptomele unui AVC.

Surse: https://www.stroke.org/en/about-stroke/stroke-symptoms

Distribuie articolul