Diabet, boli de nutritie - Centrul Medical Maycor

Diabet, boli de nutritie este specialitatea medicala care se ocupa de diagnosticarea si tratamentul diabetului zaharat, a nutritiei inadecvate si a tulburarilor de metabolism.
Pentru acuratetea diagnosticului este necesar sa fie efectuate anumite analize de laborator, ecografie abdominala si alte investigatii pe care medicul curant le va recomanda. In cazul in care pacientul este identificat cu diabet, acesta este benefic sa urmeze un anumit regim alimentar si, daca este cazul, e important sa urmeze un tratament medicamentos si sa isi mentina sub control boala prin vizite regulate la medicul specialist.

Diabetul zaharat este un sindrom complex determinat de incapacitatea pancreasului de a produce insulina pentru a sintetiza glucoza din sange sau de capacitatea redusa a organismului de a folosi eficient hormonul pancreatic.Această afectiune produce tulburari importante la nivelul intregului metabolism si poate afecta, in timp, functionarea altor organe din corp. Diagnosticarea diabetului in stadiile incipiente este foarte importanta avand in vedere ca boala se poate manifesta in organism fara ca bolanvul sa acuze vreun simptom, chiar si pe parcursul mai multor ani. Analizele periodice sunt cea mai eficienta metoda de diagnosticare, mai ales dupa varsta de 45 de ani.

Factorii care favorizeaza aparitia diabetului zaharat sunt:
– predispozitia genetica
– bolile autoimune (tiroidita, vitiligo etc.)
– nutritia, stilul de viata
– procesul de imbatranire.