Cardiologie - Centrul Medical Maycor

1. Testul de efort

Testul de efort este o investigatie care permite medicului cardiolog sa urmareasca aspectul electrocardiogramei si tensiunea arteriala in timpul efectuarii efortului de catre pacient.

Testul de efort consta in masurarea in repaus a frecventei cardiace si a tensiunii arteriale prin efectuarea unui EKG de repaus, aplicarea apoi pe corp a 12 electrozi conectati la un aparat EKG care monitorizeaza activitatea electrica a cordului in timpul in care pacientul va alerga pe o banda sau va pedala o bicicleta numita cicloergometru dupa un anumit protocol prestabilit, care presupune cresterea gradata a intensitatii efortului.

Testul de efort este bine sa fie precedat de o ecocardiografie Doppler color completa.

ATENTIE!!!

Se recomanda pacientilor care urmeaza sa faca un test de efort sa fie imbracati lejer si sa poarte o incaltaminte comoda. De asemenea, e recomandat sa nu ia medicatia curenta in ziua efectuarii testului de efort, in special sa nu ia betablocante.

2. Holter EKG

Holter EKG este o investigatie care permite inregistrarea ritmului cardiac de la 24 ore pana la 7 zile si evidentiaza evenimente cauzate de simptome acuzate de pacient si care nu pot fi surprinse de EKG.

Holter EKG consta in montarea unor electrozi pe corpul pacientului, conectarea electrozilor la un mic aparat care va fi prins la braul pacientului cu o curea si care va fi in functiune pe toata perioada stabilita de medic pana la intoarcerea pacientului in centrul medical. Ulterior se transfera datele inregistrate din aparat in calculator si se face interpretarea datelor de catre medicul cardiolog care va face corelatiile intre simptomatologie si acestea.

ATENTIE!!!

Se recomanda pacientilor care urmeaza sa efectueze Holter EKG :

3. Holter TA

Holter TA este o investigatie care permite inregistrarea tensiunii arteriale la intervale regulate de timp, pe durata a 24 de ore cu scopul de a obtine un profil tensional al pacientului cat mai apropiate de cel real.

Holter TA consta in aplicarea pe brat a unei mansete care e conectata la un mic aparat care va fi purtat in timpul a 24 de ore de catre pacient la brau si inregistrarea la interval de 30 de minute in cursul zilei si la interval de 1 ora in cursul noptii a TA.

ATENTIE!!!

Se recomanda pacientilor care urmeaza sa efectueze Holter TA :

4. Holter TA si apnee in somn

Holter TA si apnee in somn este o investigatie care permite atat inregistrarea tensiunii arteriale la intervale regulate de timp, pe durata a 24 de ore cu scopul de a obtine un profil tensional al pacientului cat mai apropiate de cel real, cat si verificarea starii pacientului privind apneea in somn.

Holter TA si apnee in somn este un aparat care va fi luat la domiciliu de catre pacient pentru 24 de ore. Pacientul va fi instruit, in prealabil, referitor la modul in care sa isi aplice senzorii aparatului pentru ca acesta sa faca inregistrarile corecte. A doua zi acesta va returna aparatul.

ATENTIE!!!

Se recomanda pacientilor care urmeaza sa efectueze Holter TA si apnee in somn :

5. Indicele glezna – brat

Indicele glezna – brat este o investigatie care permite compararea tensiunii arteriale inregistrate la brat cu tensiunea arteriala inregistrata la glezna pentru depistarea deficientelor circulatorii arteriale ale membrelor inferioare. Aceasta inlocuieste oscilometria clasica, fiind mult mai fidela si sensibila.

Investigatia se recomanda tuturor pacientilor care acuza dureri in membrele inferioare in timpul mersului.

Investigatia se poate efectua in orice moment al zilei si nu e dependenta de medicatia administrata.

Investigatia diferentiaza insuficienta circulatorie de la nivelul membrelor inferioare care necesita doar tratament medicamentos de deficientele circulatorii care necesita tratament chirurgical.

Verificare stimulator cardiac

Un stimulator cardiac este un dispozitiv medical care emite impulsuri electrice, transmise prin electrozi care sunt in contact cu muschiul inimii, cu scopul de a regulariza bataile inimii. El este denumit si pacemaker. Este recomandat de medicii cardiologi pentru o inima cu centrii fiziologici incapabili sa asigure ritmul cardiac normal, intrucat el emite excitatii care asigura acest ritm. Una din cele mai obisnuite afectiuni care duc la necesitatea folosirii unui stimulator cardiac se numeste bradicardie, adică frecventa cardiaca este prea joasa pentru cerintele organismului.

Un pacemaker este conceput astfel incat sa-si intrerupa activitatea in prezenta unui ritm cardiac spontan, evitand astfel competitia intre activitatea cardiaca spontana si activitatea cardiaca initiata de generatorul de impulsuri. Practic, la un bolnav cu stimulator cardiac, acesta intervine numai atunci cand este nevoie.